„Csatár akart maradni, de meggyőztem, hogy hátvédként válogatott lehet”

Garami József kiszúrta, hogy Bese Barnabás védőként kiemelkedő teljesítményre képes.
 
 

„Csatár akart maradni, de meggyőztem, hogy hátvédként válogatott lehet”

Garami József kiszúrta, hogy Bese Barnabás védőként kiemelkedő teljesítményre képes.
 
 
 

„Csatár akart maradni, de meggyőztem, hogy hátvédként válogatott lehet”

Garami József kiszúrta, hogy Bese Barnabás védőként kiemelkedő teljesítményre képes.

Hogy Garami edzőnek kisujjában van a futballszakma, az nem új keletű megállapítás. Itt a friss példa: tavaly ő győzte meg Bese Barnabást, az MTK fiatal játékosát, hogy támadó helyett védőként szerepeljen. A focista eredeti posztja tudniillik csatár, korábban a korosztályos válogatottakban is elöl számítottak rá. Garami tanácsára váltott, az eredmény pedig: a jobbhátvédként bevethető Bese Barnabás lett Bernd Storck szövetségi kapitány meglepetésembere azzal, hogy újoncként tagja a 23-as Európa-bajnoki keretnek.

- Nagyon nem örült neki, hogy hátrarendeltem – kezdte a Rangadónak Garami József. - Csatár akart maradni, de meggyőztem, hogy hátvédként válogatott lehet. Az egyik edzésen az egymás közti játékban próbáltam ki védőként, és a húzás bevált, olyannyira, hogy László Csaba és Teodoru Vaszilisz már hátul számított rá.

Garami hozzátette, a 14 éves kora óta az MTK-ban futballozó Bese nagyszerű képzést kapott a Sándor Károly akadémián, megvan a gyorsasága, jól fejel és kellően harcos típus. A lassan 77 esztendős szakember nagyon büszke arra, hogy Bese Barnabás tagja a Franciaországba utazó magyar keretnek, s úgy véli, a kapitány bátor és jó döntést hozott.

- Meggyőződésem, hogy Barnabás hosszú távon megoldást jelenthet a válogatottnak, ugyanis jobbhátvédként a nemzetközi szintet is elérő teljesítményre lesz képes – tette hozzá a korábbi szövetségi kapitány, aki emlékeztetett rá, nem ez az első eset, hogy az MTK-ban valaki csatárból lett védő, elég csak a szintén Eb-résztvevő Juhász Rolandra gondolni.

A fiatalember egyébiránt nem is tagadta, meglepődött Storck döntése hallatán.

- Be kell vallanom, nem számítottam rá, hogy bekerülök a keretbe, bár az is igaz, hogy mélyen legbelül nem adtam fel a reményt – mondta Bese a szövetség honlapján. - Már akkor nagyon örültem és büszke voltam, amikor először hívott meg a kapitány a keretbe, azóta csak arra koncentráltam, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek az edzéseken. Nagyon örülök, hogy sikerült meggyőznöm a szakmai stábot, és ott lehetek Franciaországban. Amikor Elefántcsontpart ellen nem léptem pályára, azt hittem, eldőlt a sorsom, és nem leszek a keret tagja, ezért is örömteli meglepetés a mai hír.

Bernd Storck a kerethirdetéskor elmondta, Bese sokoldalú játékos ugyan, de elsősorban jobb oldali védőként, Fiola Attila esetleges sérülése vagy eltiltása esetén, helyettesként számít rá az Eb-n. A kapitány azt is elárulta: az MTK Budapest védője a keret egyik leggyorsabb játékosa, aki ráadásul rendkívül fogékony a tanulásra, így rengeteget fejlődött az edzőtábor alatt, és ugyanerre számít az egész torna során.

- Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem rólam fog szólni ez az Eb, de az biztos, hogy ha megkapom a lehetőséget, akkor szeretnék élni vele! Így továbbra is maximális erőbedobással készülök – most még Németország ellen, ahol remélem, hogy a pályán is bemutatkozhatok a csapatban - tette hozzá Bese.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.