1 milliárdot bukott a Fradi

Ugyanennyit nyert a Videoton, de pozitívan zárt a Debrecen is.
 
 

1 milliárdot bukott a Fradi

Ugyanennyit nyert a Videoton, de pozitívan zárt a Debrecen is.
 
 
 

1 milliárdot bukott a Fradi

Ugyanennyit nyert a Videoton, de pozitívan zárt a Debrecen is.

Veszteséges a Fradi

A 2009-es 1,086 milliárd forint után tavaly 1,1 milliárd forint volt az FTC Labdarúgó Zrt. mérleg szerinti vesztesége - derül ki a vállalkozás nyilvános beszámolójából. Ezzel a skót tulajdonos 2008 óta 2,5 milliárd forintot fordított csak arra, hogy életben tartsa a csapatot, a veszteségeket fedezze. Azóta McCabe szinte teljesen kiszállt a klubból, azonban kérdés, meg fog-e tudni állni saját lábán a csapat anyagilag - írja az mfor.hu.

A Fradi árbevétele emelkedett tavaly, a 2009-es 295,5 millió forintról 372 millióra. Azonban a magyar bajnokságot ismerve ez még mindig nagyon kevés ahhoz, hogy egy csapat önellátó legyen. Az árbevételen belül csökkentek a szponzori pénzek 115,9 millió forintról 94,3 millióra, de még így is ez tette ki a legnagyobb szeletet. A belépőjegyekből és a bérletekből 73,5 millió forintja származott a klubnak, ami egy hajszállal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Amióta idén tavasszal saját lábára állt a Ferencváros, folyamatosan abban bíznak a klubnál, hogy hamarosan megérkezik a NAV-tól a régóta várt áfavisszatérítés. A beszámoló alapján tavaly év végén ez 447,9 milliós tételt tett ki a követelések között, a követelés másfél éve függőben van egy adóhatósági vizsgálat miatt.

A tavalyi kiadások részletezéséből kiderül, hogy 2009-hez hasonlóan 2010-ben is marketingre és reklámra költött a legtöbbet az FTC Labdarúgó Zrt. Ezen a soron 753,9 milliós kiadás szerepelt, ami százmillióval volt magasabb az egy évvel korábbinál. A második legnagyobb tétel a stadionüzemeltetés, bírói díjak, nevezési díjak, melyek összesen 200 millió forintot vittek el tavaly.

Az 1,1 milliárdos veszteség mellett tőkeemelésre is szükség volt, hogy fedezze a mínuszt: a tulajdonos Esplanade Consultants Eastern Europe B.V 1,028 milliárd forint nem pénzbeli és 83,5 millió forint pénzbeli hozzájárulást biztosított a társaságnak, amivel nőtt a tőketartalék.

Debrecen: ismét Európa hozta a nyereséget

A DVSC Labdarúgó Zrt. beszámolójából az látszik, hogy a hajdúsági csapat nem tudta megismételni 2009-es kimagasló eredményét, hiszen tavaly nem tudott bejutni a Bajnokok Ligája csoportkörébe, csak az Európa Ligában vitézkedett. A két sorozat közti különbség pénzben véve nagyjából egymilliárd forint volt: a 2009-es egyéb bevétel még 2,4 milliárd forintot tett ki, míg tavaly 1,3 milliárd szerepelt ezen a soron. Ebből 1,2 milliárdot tett ki az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) kapott juttatás.

Ugyanakkor az előző évvel ellentétben ezúttal nem vett ki 800 millió forint osztalékot a tulajdonosi kör, így a társaság 474,1 millió forintos mérleg szerinti eredményt ért el az egy évvel korábbi 528,2 millió után. Érdekesség, hogy a 2010-es bajnokcsapat árbevétele elmaradt a Ferencvárosétól: a 2009-es 230,8 millió forint után tavaly 224 millió volt az értékesítés árbevétele.

Zsákszámra ömlik a pénz az új kirakatcsapatba

Kiugró éve volt tavaly a Fehérvár FC Kft.-nek, melyet megkoronáztak azzal, hogy a Videoton idén tavasszal története első bajnoki címét ünnepelhette. A fehérvári klub mérleg szerinti eredménye a 2009-es 846,3 milliós mínusz után tavaly 1,3 milliárd forintos nyereséget mutatott. Az értékesítés árbevétele például egy év alatt 293,6 millió forintról 641,1 millióra emelkedett, ami nagyrészt a szponzori bevételeknek volt köszönhető, melyek 226,2 millióról 414 millióra emelkedtek. Emellett a közvetítési jogokért cserébe tavaly 125,9 milliót kapott a klub, míg az előző évben ezen a soron nulla forint szerepelt.

Persze mindez még kevés lett volna a rekordnyereség eléréséhez, ha nem lett volna 2,2 milliárd forint rendkívüli eredmény, amiből 2,17 milliárdot a társaság kölcsön tőke- és kamatkötelezettségének más vállalkozás általi elengedéséből származó bevétele tett ki. A Fehérvár FC Kft.-nek tavaly év végén 1,48 milliárdos követelése is volt, mely nagy részben azt az 1,37 milliárdot tette ki, melyet a cég saját tulajdonosának, a Futball-F Kft.-nek nyújtott. Emellett a vállalkozásnak 1,2 milliárdos kötelezettsége is volt, melynek nagy részét 1,1 milliárdos rövid lejáratú kölcsönök tették ki.

Ismét veszteséges lett az Újpest

Az előző évi 236,6 millió forintos profit után tavaly 48,5 milliós veszteséget termelt az Újpest FC Football Club Kft. a társaság beszámolója szerint. Ez elsősorban az 530 millióról 356,9 millióra csökkenő árbevételnek volt köszönhető, míg az egyéb bevételek a 2009-es 295,1 millió forint után 149,9 milliót tettek ki.

Ráadásul az újpesti klub esetében a rövid lejáratú kötelezettségek a 2009-es 594,8 millió forintról tavaly 1,76 milliárdra emelkedtek. Ebből a legnagyobb tételt a rövid lejáratú kölcsönök 1,1 milliárdos összege teszi ki, illetve kapcsolt vállalkozással szemben is van 465,5 milliós adóssága a cégnek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.