Európa-bajnoki selejtező

A miniállamok szereplésének nyomában

Kedd óta nincs olyan csapat Európában, amely egyetlen gólt sem lőtt ebben a selejtezősorozatban.
 
 

Európa-bajnoki selejtező

A miniállamok szereplésének nyomában

Kedd óta nincs olyan csapat Európában, amely egyetlen gólt sem lőtt ebben a selejtezősorozatban.
 
 
 

Európa-bajnoki selejtező

A miniállamok szereplésének nyomában

Kedd óta nincs olyan csapat Európában, amely egyetlen gólt sem lőtt ebben a selejtezősorozatban.

Az európai miniállamok válogatottjait egy kicsit mindenki irigyli. Amatőrként, félamatőrként körbejárják Európát, és a legnagyobb sztárokkal játszanak. Ugyanakkor ennek árnyoldala is van: nemhogy a győzelmek, de sokszor még a gólszerzés is csak álom marad ezeknek a csapatoknak. A 2016-os Európa-bajnokság selejtezősorozatában viszont már nincs olyan együttes, amely még egyszer sem ünnepelhetett gólt. De kik ellen találtak be a „kicsik”?

Először is tisztázni illik, melyik csapatokat értjük miniállamok alatt. A fociban ide szoktuk sorolni Andorrát, San Marinót, Liechtensteint, esetenként a már nem is annyira mini Máltát, Luxemburgot, Feröer-szigeteket, illetve az első selejtezősorozatát teljesítő Gibraltárt.

A felsorolt csapatok közül többen meglepően jól állnak a jelenlegi kvalifikációs sorozatban. Feröert senkinek sem kell bemutatni, de például Luxemburg és Liechtenstein sem az utolsó helyen áll nyolc meccs után; a maradékból pedig Máltának és San Marinónak is van pontja. Egyedül Gibraltár és Andorra áll pont nélkül.

De kik ellen is találtak be a legkisebbek: Andorra, Gibraltár, Liechtenstein és San Marino?

Kezdjük a B-csoportban szereplő Andorrával. Ők három különböző mérkőzésen is eredményesek voltak: Wales, Izrael és Ciprus ellen sikerült gólt szerezniük, előbbiek ráadásul mindössze 2-1-re győzték le a miniállamot. Lássuk a gólokat!

Andorra–Wales 1-2
Andorra–Izrael 1-4
Andorra–Ciprus 1-3

Gibraltár legutóbbi góljáig nem is kell sokat visszamenni az időben, hiszen a lengyelek ellen elszenvedett kiütéses, 8-1-es vereség alkalmával találtak be. Van azonban még egy találatuk, amit a Skócia elleni 1-6-os mérkőzésen értek el.

Lengyelország–Gibraltár 8-1
Skócia–Gibraltár 6-1

Liechtenstein is kétszer volt eddig eredményes, ez a teljesítmény pedig nem kevesebb, mint négy pontra volt nekik elegendő. Moldova ellen tavaly novemberben 1-0-ra győztek, aztán a visszavágón idén júniusban is összehoztak egy 1-1-et. Érdekesség, hogy az ebben a sorozatban az oroszok ellen döntetlent kiharcoló Moldova korábban még sosem találkozott Liechtensteinnel, ám mivel két meccsen sem tudták őket megverni, talán ez az egyetlen csapat a miniállam történetében, amely ellen (egyelőre) veretlenek tudtak maradni.

Moldova–Liechtenstein 0-1
Liechtenstein–Moldova 1-1
San Marino – bár az észtek elleni 0-0 alkalmával már szerzett pontot a 2016-os kvalifikációs sorozatban – egészen kedd estig lőtt gól nélkül állt, ám akkor Vitaioli szabadrúgásgóljával egyenlített Litvánia ellen. Úgy nézett ki, hogy a 14 év után először szerzett idegenbeli találat akár pontot is érhet, de aztán a 92. percben érkezett Spalvis, és összetörte a San Marinói szíveket.
Litvánia – San Marino 2-1 (Vitaioli, 55.)
 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.