Háttér

Dárdai a legjobb az edzők világranglistáján

Rajta kívül Kondás Elemér és Thomas Doll is szerepel a listán.
 
 

Háttér

Dárdai a legjobb az edzők világranglistáján

Rajta kívül Kondás Elemér és Thomas Doll is szerepel a listán.
 
 
 

Háttér

Dárdai a legjobb az edzők világranglistáján

Rajta kívül Kondás Elemér és Thomas Doll is szerepel a listán.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A trénerek hetente frissített világranglistájában a legjobb háromszáz között nem szerepel magyar szakvezető az elmúlt 52 hét eredményei alapján. A coachworldranking.com portálon a 391. helyével Dárdai Pált, a német Hertha BSC vezetőedzőjét, egyben a válogatott szövetségi kapitányát jegyzik a legmagasabban. Míg a hazai élvonal előző kiírásában szereplő trénerek közül Miriuta László (Győr) az 509., Kondás Elemér (Debrecen) a 945., Tomiszlav Szivics (Diósgyőr) az 1010., a német Thomas Doll (Ferencváros) pedig nagy meglepetésre csak az 1285. pozícióban áll – írja a Blikk.

Az NB I-hez szintén köthető, a Videotont 2011 és 2013 között irányító portugál Paulo Sousát (FC Basel), a 89. helyen rangsorolják. Az első helyen a spanyol Luis Enrique, az FC Barcelona BL-győztes trénere áll.

– Az nyilvánvalón lesújtó, hogy a magyar bajnokságot nem jegyzik a világ legjobbjai között, így mi, edzők sem vagyunk az élvonalban. Az viszont, hogy ennek ellenére is számon tartanak a rangsorban, véleményem szerint elismerésre méltó. Dolgoznunk kell a javulásért – jegyezte meg Kondás Elemér.

Az edzőket a meccseik eredményeiből számított pontok alapján állítják sorrendbe. A kalkulálásnál befolyásoló tényező az adott eredmény, a találkozó fontossága, a bajnokság erőssége, a FIFA-konföderáció kiemelése. A nemzetközi összecsapásokon pedig az ellenfél komolyságát is figyelembe veszik. A legfőbb hátrányt az jelenti, hogy az NB I-ből nem lehet pontokat szerezni erre a listára, mert nem jegyzik a negyven legrangosabb bajnokság között. Így csak a nemzetközi eredményeket veszik figyelembe.

– Jópofa játék ez, de nem feltétlenül tükrözi az erőviszonyokat. Az viszont tagadhatatlan, hogy a magyar futball, az NB I és ezzel együtt a hazai trénerek megítélése nem túl jó a nemzetközi viszonylatban – ismerte el Temesvári Miklós, a magyar edzőképzés korábbi vezetője. – Ahhoz pedig, hogy egy magyar tréner külföldön feladatot kapjon, jó kapcsolatok is kellenek, anélkül innen nagyon nehéz kikerülni. Dárdai Pál teljesítményét megsüvegelem, ahogyan a válogatottat összekapta, és a Herthát benntartotta, nehezebb feladat volt, mint Luis Enriquének megnyernie a BL-t a Barcelonával.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.