Összeállítás

Haknizó világsztárok nyomában

Nem egy klasszis döntött úgy, hogy nem kell az ünnepi búcsú, inkább ismeretlen csapatokban vezet le.
 
 

Összeállítás

Haknizó világsztárok nyomában

Nem egy klasszis döntött úgy, hogy nem kell az ünnepi búcsú, inkább ismeretlen csapatokban vezet le.
 
 
 

Összeállítás

Haknizó világsztárok nyomában

Nem egy klasszis döntött úgy, hogy nem kell az ünnepi búcsú, inkább ismeretlen csapatokban vezet le.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mindössze fél év után távozott az olasz Sampdoria csapatától Samuel Eto’o. A 34 éves támadó lassacskán már keresi a megfelelő klubot a méltó visszavonulásra, ám úgy tűnik, olyan jó helye nem lesz több, mint amilyen a Barcelonában volt. A kameruni az elmúlt négy évet tekintve immár ötödik csapatához szerződik: 2011-ben az orosz Anzsi Mahacskala igazolta le, majd játszott az angol Chelsea-ben és Evertonban, jött a Sampdoria, ősztől pedig a török Antalyasport erősíti.

Eto’o nem egyedüli azon sztárok között, akik nem találják a megfelelő helyet a visszavonulásra – vagy éppen kiváló pénzszerzési lehetőségre bukkantak karrierjük végén –, és hosszú éveket „hakniznak” még a nevükből a nemzetközi körforgásban már kevésbé – vagy egyáltalán nem – jegyzett klubokban.

Már a kétezres évek első felében is lehetett hallani olyan sztárokról, akik a stoplis szögre akasztása helyett inkább elfocizgattak még néhány évet a kevésbé ismert, ám annál tehetősebb csapatoknál. A világbajnok brazil Romário például 37 évesen döntött úgy, hogy a katari al-Szaddhoz szerződik – a hírek szerint három hónapra másfél millió dollárért. A Fluminensétől csak kölcsönbe érkezett, három évvel később azonban már teljes értékű játékosként köszönthették az Egyesült Államok bajnokságában szereplő Miami FC szurkolói, de még ezzel sem volt vége a levezetésnek: 2006-ban az ausztrál Adelaide United együttesében is pályára lépett néhányszor.

Szintén világbajnokkal erősített 2012-ben a kínai Sanghaj Senhua: a francia Nicolas Anelka egy szezon erejéig költözött Londonból Kínába, majd újabb rövid európai kitérőket követően tavaly az indiai Szuperligában szereplő Mumbai City játékosa is volt. Egyébként Kína is a kétezres évek közepén találta fel a „spanyolviaszt” a kiöregedő sztárok leigazolásával: a többi között az angol Paul Gascoigne és a német Carsten Janker is megfordult az ottani bajnokságban, míg legutóbb az Alessandro Diamanti, Alberto Gilardino páros keltett nagyobb felhajtást.

A tavalyi nyár szenzációját szolgáltatta hazai berkekben, hogy a Bp. Honvéd szerződtetné a Juventus egykori klasszisát, Alessandro Del Pierót. Az olasz legenda akkor már bőven a levezetés időszakában járt, két év után intett búcsút az ausztrál Sydney FC-nek. A magyar klub helyett azonban végül az indiai Delhi Dynamos lett a befutó, ahol tíz bajnokin játszott. A francia David Trezeguet is Indiában töltötte az őszt: ő Vadócz Krisztián csapattársa volt a Pune Citynél, és bizony előfordult, hogy a magyar játékos cseréjeként jutott szóhoz a világ- és Európa-bajnok támadó.

Egyébként eredetileg 2012-ben indult volna az indiai Szuperliga, amelyet az első évben hat együttesre írtak ki, mindegyiknek soraiban egy-egy világsztárral. A sztárjátékosok igazolása nem volt mindennapi: gyakorlatilag a ligával szerződésben álló Celebrity Management Group invitálta meg a hat jelöltet, akiket a tengerentúlon jól ismert draftolással szerezhettek meg a csapatok. Így került volna akkor Indiába Fabio Cannavaro, Jay-Jay Okocha, Robbie Fowler, Fernando Morientes, Hernan Crespo és Robert Pires is, de végül elhalasztották a bajnokságot.

Fabrizio Miccoli neve is felvetődött Kispesten nem is oly rég, de az olasz válogatott játékos a Leccéből távozva inkább a minden bizonnyal komoly kihívásokat tartogató máltai Birkirkara FC-t választotta. Szintén friss hír, hogy a 43 éves világbajnok Rivaldo is edzésbe állt, és ha erejéből futja rá, akkor a brazil másodosztályú Mogi Mirimben térhet vissza a pályára. Ő sem igazán találta még meg a nevéhez méltó helyet a visszavonulásra: 2008 és 2010 között játszott az üzbég Bunyodkorban, két évvel később pedig az angolai Kabuscorp csapatában is.

Honfitársának, Roberto Carlosnak az orosz Anzsi Mahacskala jelentette a végállomást – a bevezetőben már említett Samuel Eto’o csapattársaként –, bár alighanem ő is szebb befejezést várt volna – az idény második felében például többször érték rasszista atrocitások.

A legújabb hullámot az Egyesült Államok bajnoksága, az MLS képviseli. Ugyan az észak-amerikai pontvadászatról egyre több pozitív kritika lát napvilágot, miszerint egyre erősebbé válik, minden bizonnyal a többi között az ex-liverpooli Steven Gerrard, valamint Kaká, David Villa, és a már visszavonult Thierry Henry sem azért választotta az ottani küzdelmeket, hogy karrierje alkonyán még kihajtsa magából a maradék szuflát.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.