Lombard Pápa–Szombathelyi-Swietelsky Haladás 

Körkép

Hatalmas harcok a bennmaradásért

A topbajnokságokban és Magyarországon is öt-hat csapat küzd az élvonalbeli tagság megtartásáért.
 
 

Körkép

Hatalmas harcok a bennmaradásért

A topbajnokságokban és Magyarországon is öt-hat csapat küzd az élvonalbeli tagság megtartásáért.
 
 
 

Körkép

Hatalmas harcok a bennmaradásért

A topbajnokságokban és Magyarországon is öt-hat csapat küzd az élvonalbeli tagság megtartásáért.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az európai topbajnokságok a hajrájukhoz értek, csakúgy, mint a magyar élvonal. Már csak néhány forduló van hátra, de a lényegi kérdések még nem igazán dőltek el, például ami a kiesést illeti. Általánosságban az a jellemző, hogy öt-hat együttes még mindig versenyben van a bennmaradásért, és szinte fej-fej mellett araszolnak. Egy jó hajrá mindent eldönthet, hiszen köztudott, hogy az első osztályú tagság a tekintélyen túl milliós bevételt is jelent.

A Rangadó.hu összeállításában szemügyre vette, hogy a hajrához közeledve mekkora a harc a bennmaradásért a Premier League-ben, a Bundesligában, a Primera Divisiónban, a Serie A-ban, és a magyar NB I-ben.

OTP Bank Liga

Mivel hazahúz a szívünk, kezdjük a sort a magyar pontvadászattal, amelynek mezőnye 16 csapatos. Az NB I-ben szigorúan véve öt klub vív ádáz küzdelmet az élvonalbeli tagságért. A legelőkelőbb pozícióban, vagyis a 12. helyen jelenleg az őszi utolsó PMFC-Matias szerepel, 21 ponttal. A pécsi csapatot a szebb napokat is látott, idegenlégiósokkal teletűzdelt Bp. Honvéd követi húsz ponttal. A kispestiek tehát messze nem nyugodhatnak meg, különösen azért, mert játszanak még a többi között a Videotonnal, a Ferencvárossal és a Pakssal is. Őket a Haladás követi a sorba. A szombathelyiek hétvégén döntetlent játszottak a rivális Pápával, ami egyik csapatnak sem volt jó. A folytatásban is kiesési rangadókat játszanak: a Dunaújváros és a Nyíregyháza elleni meccseken sok minden eldőlhet...

A Haladás csak több győzelmének köszönhetően előzi meg a már említett Lombardot, amely szintén 19 pontot gyűjtött. Kovács László legénységének is van lehetősége a bennmaradásra, hiszen verhető riválisokkal néz szembe a hátralévő körökben. A bajnokságot a Honvéd ellen fejezik be a pápaiak, tehát az sem kizárt, hogy az utolsó meccsen dől el minden. Az utolsó, 16. pozíciót jelenleg a Dunaújváros foglalja el, de az újonc sincs leszakadva (17 pont), viszont a Haladás, és a Pécs elleni bajnokiján nyernie kell.

Premier League

A húszcsapatos angol bajnokság a világ egyik legkiélezettebb ligája. Ezt a jelzőt az idei évad sem cáfolja. Eddig 34 forduló ment le, és jelen pillanatban hat csapat küzd a bennmaradásért, de az utóbbi fordulók sikertelensége miatt a 14. pozícióban lévő Newcastle United sem nyugodhat meg. Érdekes, hogy a 15. helyen az az Aston Villa áll, amely FA Kupa-döntőt játszik. Ők a hátralévő időszakban több kiesési rangadót is játszanak. Különösen az utolsó fordulóbeli, Burnley elleni meccsük lehet érdekes. A 32 pontos birminghamieket a Hull City követi egypontos lemaradással. A tigrisek a hátralévő négy mérkőzésük alatt találkoznak a Tottenham, Arsenal, Manchester United trióval, tehát nem lesz könnyű pontokat szerezniük. A kiesőként elkönyvelt, de az utóbbi időben remek formában szereplő Leicester City a még nem kieső, 17. helyen tanyázik, ugyancsak 31 ponttal. Az újonc könnyen kivívhatja a bennmaradást, hiszen papíron könnyű meccsei következnek.

A „döntetlenkirály” Sunderland szurkolói már nem lehetnek nyugodtak, hiszen csapatuk jelen állás szerint kiesik, bár egy győzelemmel már kint lennének a vízből. Ez azért érdekes, mert a fekete macskák egy meccsel kevesebbet játszottak, mint a többiek, sőt még egy húzós összecsapásuk lesz, a Chelsea ellen. A QPR-nak már nehezebb dolga van, hiszen innentől kezdve már kevés meccset bukhat el, ha a következő szezonban is a legjobbak között akar szerepelni. A fővárosiak eddig megszerzett 27 pontja nem valami bizalomgerjesztő. Az utolsó helyezett Burnley csapatát már csak a csoda, vagy sorozatos jó teljesítmény tarthatja bent, de 26 pontja nem ad túl okot sok optimizmusra. Az újonc sorozatos kiesési rangadókat játszik, amelyeket kénytelen lesz megnyerni.

Bundesliga

A harmincadik fordulót játszották a csapatok a tizennyolc csapatos német élvonalban, tehát még négy kör van hátra a szezonból. A Bundesligában még az Angliában tapasztalhatónál is sokkal szorosabb a kiesésért folytatott harc. A 13. helyen lévő Hertha BSC kezdhet fellélegezni 34 pontjával, ellentétben a 14. Freiburggal, amelynek harminc pontja még messze nem jelent biztos bennmaradást. A piros-feketék programját három kiesési rangadó mellett egy hazai, Bayern München elleni találkozó tarkítja.[p] [p]Az őket követő Hannover sem lehet megelégedve az eddig megszerzett 29 pontjával, hiszen csak kettővel előzi meg az utolsó Stuttgartot. Stieber Zoltán csapatának, a Hamburgnak, és a rivális Paderbornak egyaránt 28 pontja van, de ezúttal a kikötővárosiak állnak a tabella 16., még osztályozót érő pozíciójában. A HSV a Hannover és a Stuttgart elleni bajnokikon akár a bennmaradást is kivívhatja. A 18. helyen a már említett Stuttgart áll, de egy győzelemmel sok mindent megváltoztatna a piros-fehér alakulat, különösen úgy, hogy nincsenek túl izmos meccseik a hajrában. Az utolsó fordulóban a Paderbornt fogadják.

Primera División

A spanyol pontvadászat 33. fordulóját játszották a csapatok a hétvégén. A Granada nagy bajba sodorta magát azzal, hogy hétfőn kikapott a Valencia otthonában. A 15. helyen lévő Levante még nem érezheti magát biztonságban, de az egy ponttal lemaradó, 31 pontot szerző Eibar, Almeira duó sem. Utóbbi a Valencián kívül már nem játszik topcsapatokkal, de mint tudjuk, a kiesési rangadókat sokszor még nehezebb megvívni.

A nagy múltú Deportivo La Coruna még megmentheti a szezonját, és egy huszáros hajrával elmozdulhat a 18. helyről, hiszen mindössze két ponttal van lemaradva a még bennmaradást érő pozíciótól. A kék-fehéreknek az utolsó forduló előtt biztosítaniuk kell, hogy nem esnek ki, hiszen nem valószínű, hogy a Nou Campból pontokkal térnek haza... A már említett Granada a 19., de hasonló cipőben jár, mint a Deportivo, hiszen az utolsó körben a Vicente Calderónban van jelenése. A Cordoba sírja pedig már meg van ásva, hiszen 11. pont a hátránya a jelenleg bennmaradó Almeira mögött.

Serie A

Az olasz bajnokságban a 32. fordulóra már minden lényegi kérdés eldőlt. Hatalmas meglepetés lenne, ha nem a jelenlegi utolsó három helyezett csapat esne ki. A Parma sorsa a pénzügyi nehézségek miatt teljesen megpecsételődött, de a megszerzett 16 pontra sem lehetnek büszkék a sonkások, amivel sereghajtók Itáliában. Az újonc Cesena is feladhatja a harcot, mivel a 23 pont sem túl sok, a mutatott játék pedig még kevesebb. A harmadik edzőváltáson is túleső Cagliari 24 egységgel a 18., még kiesőhelyen tanyázik. Több mint valószínű, hogy a szardíniaiak sem az élvonalban kezdik meg az őszt, bár még a csodában bízhatnak, hiszen a játékoskeretük alapján akár bent is maradhatnának. A 17., már biztonságban lévő Atalantának már csak néhány győzelemre van szüksége, és végleg biztosítja Serie A-s tagságát. German Denisék 31 pontot gyűjtöttek eddig, és hazai pályán nagyon kellemetlen ellenfélnek bizonyulnak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.