A Rangadó.hu szakértője

A bíró elvette a bronzot a braziloktól

A világbajnokság házigazdája súlyos játékvezetői tévedések miatt 3-0-ra kikapott Hollandiától a helyosztón.
 
 

A Rangadó.hu szakértője

A bíró elvette a bronzot a braziloktól

A világbajnokság házigazdája súlyos játékvezetői tévedések miatt 3-0-ra kikapott Hollandiától a helyosztón.
 
 
 

A Rangadó.hu szakértője

A bíró elvette a bronzot a braziloktól

A világbajnokság házigazdája súlyos játékvezetői tévedések miatt 3-0-ra kikapott Hollandiától a helyosztón.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A házigazda braziloknak a Németország elleni kiütéses, 7-1-es vereség miatt kellett a bronzmeccsen pályára lépnie, Hollandia viszont veretlenül érkezett a helyosztóra, hiszen az argentinok ellen csak tizenegyesekkel maradt alul. A hazaiak közé visszatért a csapatkapitány, Thiago Silva, viszont Neymar csak a lelátóról nézhette a társait. A két szövetségi kapitány közül Louis van Gaal a legerősebb csapatát küldte pályára – bár Sneijder a bemelegítésnél megsérült –, Luiz Felipe Scolari viszont több helyen is változtatott.

Ez a meccs sem kezdődött valami jól a braziloknak: a visszatérő Thiago Silva lerántotta Robbent, ezért a hollandok büntetőt kaptak – jogtalanul, mert a szabálytalanság a tizenhatoson kívül történt –, amit Robin van Persie magabiztosan értékesített (0-1). A hátrányba került brazilok támadásba lendültek, a beíveléseik veszélyesek voltak, de Hollandia a 16. percben vezetett egy kontrát – lesről indult a támadás, de az asszisztens nem jelzett –, David Luiz kifejelte a beívelt labdát, de ott teljesen őrizetlenül érkezett Blind, aki nyugodtan levehette a labdát, majd a hálóba bombázott (0-2).

A második kapott gól után is labdabirtoklási fölényben voltak a brazilok, a 21. percben Oscar ígéretes lövését fogta Cillessen. A 34. percben Oscar veszélyes szabadrúgását nem tudták kapura fejelni a kapu elé berobbanó hazaiak. Nem sokkal később Oscar végzett el újabb szabadrúgást, ezúttal a szögletzászló közeléből, de a kapu előtt Paulinho és David Luiz sem tudott beleérni a labdába. A 41. percben Van Persie lövését fogta Julio Cesar.

A szünet után Robben közeli próbálkozását Thiago Silva blokkolta. Jó iramban folytatódott a meccs, de a játék képe és a brazilok hatékonysága nem sokat változott. A hatvanadik percben Oscar passza után Ramires lőtt a kapu mellé. Három perccel később David Luiz szabadrúgását fogta Cillessen. A 69. percben Blind a tizenhatoson belül rálépett Oscar lábára, aki elesett – a játékvezető büntető helyett sárga lapot adott a brazilnak... Érdekesség, hogy mind a három téves játékvezetői eset ugyanazon az oldalon történt, tehát ugyanaz a partjelző ludas a dologban.

A 82. percben Robbent a tizenhatoson belül Fernandinho fellökte – jogos büntető lett volna, ezt persze a bíró nem adta meg. A hosszabbítás pillanataiban Janmaat pontos beadását Wijnaldum kapásból a hálóba lőtte (0-3).

A brazil válogatott ezúttal sem játszott jól, Neymar hiánya továbbra is meglátszik a társaságon, de ezért a vereségért leginkább a játékvezető és a partjelző a felelős. Persze, aki azt mondja, most csak visszakapták azt, ami a horvátok éppen ellenük a nyitómeccsen elszenvedtek, annak is igaza van... Brazília tehát érem nélkül, dicstelenül zárta a hazai rendezésű világbajnokságot, ráadásul a 32 csapat közül a legtöbb gólt kapta az egész tornán.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

Két jobb csapat, erősebb játékosokból álló válogatott győzte le Brazíliát. Sejthető volt, hogy a németek elleni súlyos kudarcból nagyon nehéz kijönni, talpra állni, ráadásul jelenleg a hollandok is jobb futballt játszanak, jobb játékosokból állnak, mint a brazilok. Neymar hiányzott, de egy játékosra nehéz rátenni a terhet, hogy ha ő nincs, akkor nem megy a csapatának.

Látszik, hogy az országban továbbra is nagyon szerezik a futballt, hiszen a hét-egy után is telt ház volt a bronzmeccsen. A játékvezetői ténykedésről nem beszélnék, lehet, hogy közrejátszott a vereségben, de a hollandok jobban játszottak és értékesítették a helyzeteiket, a hazaiaknak viszont nem is nagyon voltak ziccereik. Korábban is elég nehezen jutottak tovább, bár ameddig lehetett, eljutottak, mert a hazai pálya előnye megvolt, de a jobb képességű ellenfelekkel szemben az már kevés. A hollandok simán és megérdemeltem szerezték meg a bronzérmet, ők azért lehetnek csalódottak, mert ezúttal sem sikerült világbajnokságot nyerniük.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.