AFCK draft

„Szeretnénk hagyományt teremteni”

Két rutinos kapus, Szatmári Zoltán és Szentpéteri Viktor is rész vett az első játékosbörzén.
 
 

AFCK draft

„Szeretnénk hagyományt teremteni”

Két rutinos kapus, Szatmári Zoltán és Szentpéteri Viktor is rész vett az első játékosbörzén.
 
 
 

AFCK draft

„Szeretnénk hagyományt teremteni”

Két rutinos kapus, Szatmári Zoltán és Szentpéteri Viktor is rész vett az első játékosbörzén.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az AFCK Futball Menedzsment által szervezett játékosbörze újabb állomásához érkezett: az alkalmi csapat szerdán lejátszotta első mérkőzését a III. kerületi TVE pályán az óbudaiak BLSZ I-es együttese ellen. A legismertebb játékosok között van az MTK, a Vasas és a Siófok egykori kapusa, Szatmári Zoltán, valamint a Finnországból hazatérő hálóőr, Szentpéteri Viktor.

A draft február 11-én indult, 33 játékos kezdte meg az edzéseket Lars-Olof Mattsson irányításával, később keretszűkítésre került sor. A svéd edzőt az AFCK részéről Kovács Bálint játékosmegfigyelő segíti, aki a Rangadó.hu munkatársának a szerdai meccs előtt, a helyszínen beszámolt az új kezdeményezésről, amivel az AFCK hagyományt szeretne teremteni.

– Játékosmegfigyelőként mire kíváncsi, amikor a fiatalokat nézi?

– A szakmai szempontokat nézve nagyon fontos a mentális felkészülés, de voltak fizikai megmérettetések, és nagyon kemény edzések is. Professzionális foglalkozások voltak, ezt láthattuk Lars-Olof Mattssontól is, aki dolgozott Sierra Leonéban, de volt hazája, Svédország U21-es válogatottjának szövetségi kapitánya is – mondta Kovács Bálint.

– Mi fontosabb a játékosbörzén, a fizikai felkészültség, vagy a tehetség?

– A mai futballhoz minden kell egyszerre. Futni egy ló is tud, de nem mindegy, merre és mikor futunk. A technikai tudás nagyon fontos.

– Akik itt vannak, azok mindannyian profik, vagy van köztük kallódó tehetség is, aki most akar visszakapaszkodni a futballba?

– Lehetőségeim szerint mindenkivel próbáltam beszélgetni, de nem tudok róla, hogy lennének elkallódott srácok.

– Az átlagéletkor tizenhét és huszonegy év között van. Van korhatár, vagy inkább a fiatalokat foglalkoztatják?

– A többségük valóban fiatal, de itt van a harmincnégy éves Szatmári Zoltán, aki az NB I-ből is ismerős lehet, vagy Haburcsák Bertalan, aki huszonnyolc éves. De az átlagéletkor húsz év alatt van.

– Szatmári nemrég még olyan csapatokban védett, mint az MTK, a Vasas, vagy a Siófok.

– Mindent meg fogunk tenni azért, hogy segítsünk neki visszakerülni az NB I-be, mert a svéd edző szerint is első osztályú a felkészültsége.

– Mi a legnagyobb siker, amit eddig az AFCK Futball Menedzsment elért?

– A drafton kívül talán az, hogy Eke Uzomát eladtuk a német másodosztályba, illetve hogy a tizenhét éves Murai Márkot elkezdte figyelni a skót Celtic, illetve a spanyol Valladolid és az olasz Empoli. Magyarországon jelenleg nagy a szegénység, így nincs pénzük a szülőknek külföldi próbajátékokra, de megcsináltuk a játékosbörzét, és idehoztunk egy elismert külföldi szakembert, aki ott van az első kétszázban a világon. A játékosok elégedettek vele, és világszínvonalú edzések vannak. Ez mindenképpen óriási siker.

– A játékosbörzén harminchárom futballista vett részt. Szeretnék ezt a számot növelni a következő alkalommal?

– Közép-Európában ez a második ilyen draft, eddig egy volt Spanyolországban. Pontos számot nem tudok mondani, de szeretnénk ezzel a kezdeményezéssel egy hagyományt teremteni Magyarországon, mert szívügyünk a magyar futball – mondta végül Kovács Bálint.


Az AFCK FIFA-licences játékosügynöke, a draft megálmodója, Németh László elmondta, hogy áprilisban szeretnék megtartani a következő játékosbörzét, de a létszámot nem szeretnék emelni, mert a mostani keret összetétele ideális a komoly munka elvégzéséhez.

– Milyen a fogadtatása a játékosbörzének?

– Szerintem kedvező. Az eddigiek alapján csak pozitívumokat tudok mondani – kezdte Németh László.

– Az öltözőfolyosón feltűnt Szentpéteri Viktor és Szatmári Zoltán is, mindketten komoly múlttal rendelkező kapusok...

– Ők benne vannak az ismeretségi körünkben, hallották, hogy csináljuk a játékosbörzét és jelentkeztek. Szerintem mindenkinek segíthet, ha látják a megfigyelők, hogy itt vannak, és szeretnének teljesíteni.

– Van korhatár, vagy bárki jelentkezhet?

– Nem szabtunk korhatárt. Jó ezeket az idősebb játékosokat látni, mert vezető személyiségek, és húzóemberek a csapatban.

– Mikorra tervezik a követező játékosbörzét?

– A következő áprilisban szeretnénk megvalósítani.

– Áprilisban szeretnék a jelenlegi létszámot növelni?

– Úgy gondolom, hogy ez a létszám ideális volt. A foglalkozásokat többnyire huszonöt fős kerettel végeztük, mert volt, aki egyik-másik edzésről kimaradt. Volt egy nagyon jó önszelekció, mert az edzések ritmusa, irama magától szelektálta a játékosokat. Aki nem volt idevaló, vagy nem érte el a kellő szintet, az magától elment.

– Hányan döntenek a játékosok sorsáról?

– A menedzserirodánkban hárman döntünk, de erre a kezdeményezésre sok embert meghívtunk, akiket informálunk. Feljegyzéseket készítünk a játékosok teljesítményéről, és aki eljön, az is dönthet, hogy melyik játékosra van szüksége.

– Csak aktív labdarúgók vannak itt, vagy akad köztük olyan is, aki már nem játszik, de a játékosbörze segítségével szeretne visszakapaszkodni a futballba?

– A csapat tagjai mind futballoznak. Nyilván nem az NB I-ben, de a társaság fele az NB II-ből és az NB III-ból jött. A többiek inkább megyei első osztályú csapatokból érkeztek, illetve U19-es, vagy az U21-es bajnokságban játszottak, és segítségre van szükségük a továbblépéshez. Mi ezt meg tudjuk adni nekik, mert fejlesztjük őket fizikailag, el tudjuk vinni a srácokat két-három klubhoz, ahol részletes információkkal szolgálunk róluk.

– A klubok részéről mekkora az érdeklődés a játékosbörze iránt?

– Változó. Az NB I-es kluboknak körülbelül a negyede érdeklődött, az NB II-es kluboknak körülbelül a fele. Úgy gondolom, elég intenzív az érdeklődés a játékosbörze iránt – mondta végül az AFCK Futball Menedzsment vezetője, a FIFA-licences Németh László.

Az óbudai pályán feltűnt Szentpéteri Viktor is, aki legutóbb Finnországban, a KuPS csapatában védett, de október óta szabadon igazolgató. A 34 éves hálóőr is részt vett az AFCK börzecsapat mérkőzésen, mert jó kapcsolatot ápol a menedzserirodával, és egy ilyen találkozó színesíti a felkészülését is.

– Jelenleg nincs előrelépés a csapatkeresésben. Több klubbal is tárgyalásban állok, de konkrétumot még nem tudok mondani arról, hol folytatom majd a pályafutásomat – közölte Szentpéteri.

Januárban a rutinos kapus elmondta, hogy nem zárja ki a magyar csapatok érdeklődését, de elsősorban külföldön képzeli el a jövőjét.

– Én már négy és fél éve vagyok külföldön, és úgy gondolom, hogy a nevem jobban pörög kint, mint itthon. Nyilván az egyik szemem sír, a másik nevet ebből a szempontból, de örülök, hogy sikeres lehettem kint, ezért ott szeretném folytatni. Mivel szabadon igazolható vagyok, így nem köt a határidő. Több időt töltöttem skandináv részen, ezért inkább onnan van mozgolódás. Ott most alakítják ki a kereteket, mert kezdődik a felkészülés, így arrafelé most több esély van, mint bárhol máshol Európában.

A kiváló kapus a futballbörze legrutinosabb játékosa volt, akire minden fiatal tehetség felnézhet.

– Kedden megnéztem a srácok edzését, mert kíváncsi voltam, miről szól ez a dolog. Szerintem ez egy jó kezdeményezés, mert Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár. Örvendetes, hogy ennyi ember kint van – mondta Szentpéteri Viktor.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.