Van lista, de nincs lista!

Az MLSZ akkoriban hatályos fegyelmi szabályzata szerint Aczél Zoltán el sem követhette azt, amivel gyanúsítják!
 
 

Van lista, de nincs lista!

Az MLSZ akkoriban hatályos fegyelmi szabályzata szerint Aczél Zoltán el sem követhette azt, amivel gyanúsítják!
 
 
 

Van lista, de nincs lista!

Az MLSZ akkoriban hatályos fegyelmi szabályzata szerint Aczél Zoltán el sem követhette azt, amivel gyanúsítják!

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi szabályzata 109.§-ban rendelkezik a mérkőzés eredményének jogellenes befolyásolásáról.
"Az a sportszervezet, illetve labdarúgó, sportszakember, játékvezető, szövetségi tisztviselő, illetve más hivatalos résztvevőjeként közreműködő személy, aki tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett, a mérkőzés eredményének és egyéb lényeges történéseinek jogellenes befolyásolására irányuló cselekményt követtek el, vagy vele közölték, és erről a versenyrendező labdarúgó-szövetségnek, vagy a szövetség erre kijelölt hivatalos szervének haladéktalanul – de legkésőbb 24 órán belül – nem tesz bejelentést, fegyelmi vétséget követ el, és a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységétől öt évig terjedő időszakra tiltható el."

Mindezek alapján közölték a hatóságok a kötelességszegés alapos gyanúját Aczél Zoltánnal. A jelenlegi MLSZ fegyelmi szabályzat 2009. július 1. óta van hatályban, a gyanúsításban szereplő mérkőzéseket viszont 2009 első félévében játszották. A kérdés tehát az, hogy a 24 órás bejelentési kötelezettség az előző szabályzatban is szerepelt-e?!

Megkerestük Borbély Zoltánt, a szövetség Jogi- és Sajtóirodájának vezetőjét, aki telefonon válaszolt kérdéseinkre. Elmondta, a konkrét ügy szempontjából mindegy, hogy az említett pont szerepelt-e a korábbi fegyelmi szabályzatban, mert a FIFA kódexében, és az UEFA szabályzatában mindig is benne volt!

Mi utánanéztünk, és kiderült, hogy a 2009. július 1. előtti időszakban hatályban lévő FSZ ilyen rendelkezést nem tartalmazott. A régi dokumentum ide kattintva, az új dokumentum pedig ide kattintva letölthető!

– A bejelentési kötelezettség részletkérdés. A FIFA-kódex előírása szerint már az alapos gyanú is végleges eltiltással járhat. Ilyen Magyarországon nincs, nálunk két év a maximum.

Az új FSZ hatálybalépéséről...
Hatályba lép 2009. július 1. napjától. Az MLSZ elnöksége által 113/2008.(05.23.) számú határozattal elfogadott Fegyelmi Szabályzat 2009. június 30-al hatályon kívül helyezve. A szabályzat rendelkezéseit csak a hatálybalépést követően indított fegyelmi eljárások tekintetében kell alkalmazni.

Borbély Zoltán állást foglalt Aczél Zoltán fegyelmi meghallgatásával kapcsolatban is. Mint arról keddi helyszíni tudósításunkban beszámoltunk, a Haladás volt vezetőedzőjét az ügyvédje képviselte a szövetségben.

– A személyes meghallgatás volt a cél. Az edző ezzel lemondott a személyes védekezés azon módjáról, amelyet a tárgyalás közvetlensége biztosít – mondta Borbély.

Korábban többször szó volt róla pro és kontra, hogy létezik-e az úgynevezett bundalista, ami a hírek szerint kétszáz ember (játékos, edző, klubvezető, stb.) nevét tartalmazza. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy létezik-e bármiféle bundalista a szövetségben?!

– A 24 órás bejelentési kötelezettség bevezetése óta érkeztek ilyen bejelentések?

– Természetesen, több megyéből, de nem az úgynevezett nagy bundaügyhöz kapcsolódóan – válaszolta Borbély.

– Ezeket nyilván továbbítják a hatóságoknak, de közben rögzítik, adminisztrálják a szövetségben is!

– Így van!

– Tehát akkor valamiféle bundalista mégiscsak létezik az MLSZ-ben?!

– Lista nincs, ez nem is kérdés! Két teljesen eltérő dologról van szó! Az MLSZ a feljelentéshez semmiféle listát nem csatolt. A vesztegetés, a csalás úgy is elképzelhető, hogy nem a nagy bundaügyhöz kapcsolódik. Két olyan dolog van, amelyre az új MLSZ fokozott hangsúlyt fektet, ez a játékvezetők és a játékosok bántalmazása, illetve a vesztegetés. Az összes ilyen esetben, amikor megalapozott gyanúról van szó, fegyelmi eljárást kell lefolytatni egyéniesítve, de eddig minden alkalommal az volt a gyakorlat, ami ebben az esetben is.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.