Intézkednek a labdarúgók szálló por-ügyben

Mi a teendő, ha a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít?
 
 

Intézkednek a labdarúgók szálló por-ügyben

Mi a teendő, ha a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít?
 
 
 

Intézkednek a labdarúgók szálló por-ügyben

Mi a teendő, ha a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít?

A Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottsága hamarosan intézkedik azzal kapcsolatban, mi a teendő a szabadtéri mérkőzések megrendezésénél, ha az Országos Környezet-egészségügyi Intézet jelzése szerint a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít.

Studniczky Ferenc, az MLSZ versenybizottságának elnöke az MTI-nek szerdán elmondta: az általa vezetett testület hamarosan kialakítja álláspontját.

– Egy teljesen új helyzettel szembesülünk, ezért konkrétumokról nem tudok beszámolni – jegyezte meg Studniczky.

Az OKI keddi megállapítása szerint a múlt heti szmogriadó után 11 településen a levegő minősége még kifogásolt, így a térképen zöld színnel szerepel Tatabánya, Esztergom, Várpalota, Székesfehérvár, Budapest, Százhalombatta, Tököl, Dunaújváros, Salgótarján, Kazincbarcika és Sajószentpéter.

Az OKI és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egy hete közzétett, közös felhívásában azt ajánlja, hogy ne sportoljanak a szabadban azokon a településeken, ahol a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít. A sportért és az egészségügyért felelős államtitkárság, valamint az intézet felhívta a sportági szakszövetségek, a sportegyesületek, az iskolák és tanintézetek figyelmét, hogy ne tartsanak szabadtéri edzéseket, versenyeket, sportfoglalkozásokat ott, ahol a levegő szennyezettsége a szmogriadó tájékoztatási fokozatának a küszöbértékét elérte vagy meghaladta, vagyis a narancssárga vagy piros színnel jelölt településeken.

A Nefmi és az OKI a közleményében kiemelte: a tájékoztatási fokozat azt jelenti, hogy a légszennyezettségi szint olyan küszöbértéket ért el, illetve lépett túl, melynek rövid idejű hatása is veszélyt jelent a lakosság egyes, különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre.

Sportolás közben a belélegzett szennyezőanyag mennyisége egységnyi idő alatt a gyorsabb légzés miatt a sokszorosára növekedhet, az egészségügyi ártalmakat kritikus mértékben fokozva - tették hozzá.

A települések levegőminőségének környezet-egészségügyi kockázatáról az OKI a honlapján folyamatosan tájékoztat.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.