BL: Videoton – Sturm Graz

A magyar bajnok Videoton Szabics Imre csapata, az osztrák Strum Graz ellen lép pályára a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában.
 
 

BL: Videoton – Sturm Graz

A magyar bajnok Videoton Szabics Imre csapata, az osztrák Strum Graz ellen lép pályára a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában.
 
 
 

BL: Videoton – Sturm Graz

A magyar bajnok Videoton Szabics Imre csapata, az osztrák Strum Graz ellen lép pályára a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában.

A hétfői, svájci sorsolás után az is eldőlt, hogy Klagenfurtban lesz az első mérkőzés, ugyanis a grazi UPC Arenában zajlanak az amerikai futball világbajnokság küzdelmei – írja a Videoton hivatalos honlapja.

A Sturm együtteséről tudni érdemes, hogy 1909-ben alapították. Az 1942–1943-as idényben szerepelt először az akkori osztrák (bár tulajdonképpen birodalmi) bajnokságban, de rögtön ki is esett. Első dobogós helyezését, egy bronzérmet az 1969–1970-es idényben szerezte. Legsikeresebb időszaka 1994 és 2002 között volt, két bajnoki címét is ekkor szerezte, Ivica Oszim edzősége idejében.

Ez volt az a periódus, amikor Magyarországon is úgy vélték, példaértékű az a munka, ami Grazban folyik. A Sturm jó játékosokat szerződtetett, bejutott a Bajnokok Ligájába, felépült a Schwarzenegger Stadion, ám nem tudták állandósítani a sikereket, hullámvölgy következett, amiből talán éppen a friss bajnoki cím jelenti a kilábalást.

A most befejezett és megnyert szezon előtt a Sturm legutóbb 1999-ben volt bajnok, 2002-ben érmes. A fekete-fehérek első híres magyar futballistája Szokolai László volt a nyolcvanas évek elején, azután Korsós György is játszott a Sturmban öt évet, az egylet legsikeresebb periódusában, ám az aktuális osztrák bajnokcsapat kapcsán honfitársaink közül elsőként nem ők, hanem Szabics Imre említendő.

A válogatottban is reaktivált támadó tizennyolc évesen, a Ferencvárostól szerződött a Sturmhoz, ahol sztár lett, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a német Bundesligába, a VfB Stuttgarthoz szerződhetett. Szabics 2010 májusában tért vissza ahhoz a klubhoz, ahol érett, felnőtt futballista lett. Hálás típus, mert nagy szerepe van a bajnoki cím elnyerésében. A hírek szerint a csatár a nemzetközi kupaküzdelmekre magyar válogatott csapattársat kaphat, a Sturm Graz kiszemeltje ugyanis Bodor Boldizsár.

A Transfermarkt internetes oldal megítélése szerint az osztrákok 26 tagú keretének összértéke 14.725.000 euró. A három legértékesebb játékos: Gordon Schildenfeld (26 éves, horvát belsővédő) 2.000.000 euró, Christian Gratzei (29 éves, osztrák kapus) és Robert Kienast (27 éves, osztrák csatár) 1.250.000 euró. Szabics értéke 1.000.000 euró, ezzel holtversenyben negyedik.

Az idilli környezetben, a Wörthi-tó szomszédságában fekvő ultramodern létesítményben fogadja majd a Videotont az osztrák bajnok. A klagenfurti Wörtherseestadiont a bázeli St. Jakobs Park mintájára építették fel. A régi, 1960-ban átadott, alig valamivel több mint tízezer néző befogadására alkalmas létesítményt 2005-ben földig rombolták, és helyére egy ultramodern 32 ezres stadiont húztak fel. A Wörtherseestadiont 2007 szeptemberében adták át egy osztrák-japán barátságos meccsel. A 2008-as Európa-bajnokságon a B-csoport meccseiből hármat rendeztek itt.

– Ez hihetetlen, hogy ilyen eseményt rendeznek az UPC Arenában, anélkül, hogy egyáltalán megkérdeznék róla a Sturm vezetőségét – nyilatkozta Franco Foda edző a Kleine Zeitungnak. – A Sturm komoly összegeket fizet azért, hogy itt játszhasson, és remek hírverést csap Stájerországnak. És aztán ez a hála... Az UEFA által elkészített csoportból a legnehezebb ellenfelet kaptuk. Az elsődleges az, hogy minél gyorsabban információt szerezzünk a magyarokról. Szerencsére Szabics Imre révén van egy, magyar futballt belülről ismerő játékosunk.

Szabics persze nagyon örül, hogy honfitársai ellen játszhat a Bajnokok Ligája-selejtező második körében.

– Szuper, hogy a Videotont kaptuk, mert így nem kell sokat utaznunk és a szurkolóink hazai hangulatot tudnak teremteni Magyarországon is – írta a Facebook-on. – Szükségünk van a buzdításra, mert nehéz ellenfelet kaptunk.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.