Ötössel búcsúztak Alberttől és a Puskástól

A magyar válogatott a Puskás Ferenc Stadion búcsúmeccsén 5-0-ra legyőzte Liechtensteint, ezzel emlékezve az október 30-án elhunyt Albert Flóriánra.
 
 

Ötössel búcsúztak Alberttől és a Puskástól

A magyar válogatott a Puskás Ferenc Stadion búcsúmeccsén 5-0-ra legyőzte Liechtensteint, ezzel emlékezve az október 30-án elhunyt Albert Flóriánra.
 
 
 

Ötössel búcsúztak Alberttől és a Puskástól

A magyar válogatott a Puskás Ferenc Stadion búcsúmeccsén 5-0-ra legyőzte Liechtensteint, ezzel emlékezve az október 30-án elhunyt Albert Flóriánra.

Albert Flóriánra emlékeztek a mérkőzés előtt. A találkozót eredetileg Székesfehérváron rendezték volna meg, ám az egyetlen magyar aranylabdás október 30-i halálát követően a Magyar Labdarúgó Szövetség úgy döntött, hogy a Puskás Ferenc Stadion adjon otthont a meccsnek. Ezzel tisztelegnek az egykori ferencvárosi legenda emléke előtt, miután a legtöbb mérkőzését ebben az arénában játszotta. Albert 1958. november 2-án az akkori Népstadionban mutatkozott be, a Diósgyőr elleni bajnokin rögtön két gólt rúgott, majd 1974. március 17-én utolsó összecsapását is itt játszotta a Zalaegerszeg ellen.

Az idei utolsó hazai válogatott mérkőzés előtt a drukkerek a stadion több pontján elhelyezett emlékhelyeknél tiszteleghettek a Császár előtt, rengetegen helyeztek el mécseseket. Az összecsapást megelőzően a kivetítőn egy ötperces filmmel emlékeztek az egykori kiválóságra, majd a kezdő sípszó előtt egyperces gyászszünetet tartottak. A nézőtér egyik lezárt szektorában egy hatalmas molinóval is Albertre emlékeztek.

A Gera Zoltán csapatkapitány vezette magyar válogatott fekete karszalaggal lépett pályára.

A harmadik percben Gera jobb oldali beadását az ötös bal sarkánál Dzsudzsák Balázs kapta, és egy pattanás után hét méterről a léc fölé bombázott. A tízedik percben Dzsudzsák baloldali beadása után Priskin Tamás fejelt öt méterről a jobb alsó sarokba (1-0). A huszadik percben Tőzsér Dániel távoli bombáját Jehle kapus csak ütni tudta, a kipattanóra pedig Priskin érkezett leggyorsabban, és a felálló hálóőr lábai mellett a jobb sarokba lőtt (2-0). A 26. percben Gera cselezte be magát a tizenhatoson belülre a jobb oldalon az alapvonalnál, majd váratlanul kapura lőtt, azonban a léc fölé szállt a labda.

A várakozásoknak megfelelően óriási fölényben futballozott a magyar válogatott, amely a világranglistán 90 hellyel előzi meg a liechtensteini csapatot. Az első félidőben legfőképpen a széleken, és inkább a baloldalon vezetett veszélyesebb akciókat a házigazda, Priskin éppen egy ilyen támadás végén szerzett vezetést, majd újfent ő volt eredményes egy kipattanót értékesítve. Bogdánnak, a magyarok fiatal kapusának mindössze egyetlen védést kellett bemutatnia az első negyvenöt percben.

Az 54. percben óriási helyzet maradt ki, egy jobb oldali Feczesin-beadás után Priskin pörgetett öt méterről az üres kapu fölé. A 76. percben Vanczák nagyszerű félpályás indítása után Dzsudzsák emelt tíz méterről, kissé balról a léc alá (3-0). Három perc múlva Czvitkovics jobb oldali beadásának alászaladt a kapus, Feczesin fejéről középre pattant a labda, Koman pedig kapásból az üres kapuba lőtt (4-0). A nyolcvanadik percben Elek Ákos ötméteres fejesét a bal felső saroknál védte bravúrral a vendégkapus. A 89. percben Németh Krisztián kapott nagyszerű labdát Komantól a tizenhatoson belül, majd önzetlenül Feczesin elé passzolt, aki az üres kapuba lőtt (5-0). A 93. percben Németh ötméteres fejese kerülte el kevéssel a jobb sarkot.

A fordulást követően visszavett a hazai gárda, így jóval kevesebb veszélyes szituáció alakult ki a liechtensteiniek kapuja előtt. A csendesen csordogáló összecsapás hangulatát aztán Dzsudzsák törte meg, az orosz Anzsi Mahacskala légiósa egy rendkívül elegáns emeléssel növelte háromgólosra a magyarok előnyét. Ez lendületet adott a csapatnak és két perc múlva Koman már a negyedik hazai gólt szerezte. A 89. percben Feczesin is betalált, de a ráadásban is növelhette volna még előnyét a gárda, ám az eredmény már nem változott.

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Bíztató jeleket láttunk, néhányan éltek a lehetőséggel, de voltak halványabb teljesítmények is a mai nap folyamán. Leült a mérkőzés a találkozó egyes időszakaiban, de ez a liechtensteini csapat szoros mérkőzéseket játszott a skótokkal vagy a litvánokkal is, ugyanakkor a minőségi fölényünk megvolt az összecsapáson. A végén talán egy kicsit túl lezserek is voltunk, de elégedetlenek semmiképpen sem lehetünk.

A magyar együttes négy nap múlva a jövő évi Európa-bajnokság társrendezője, Lengyelország otthonában lép pályára szintén barátságos mérkőzésen.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.