Képben volt, mielőtt képbe került

A Vác edzője, Híres Gábor a fiatal, sikerorientált játékosok hozzáállását dicséri.
 
 

Képben volt, mielőtt képbe került

A Vác edzője, Híres Gábor a fiatal, sikerorientált játékosok hozzáállását dicséri.
 
 
 

Képben volt, mielőtt képbe került

A Vác edzője, Híres Gábor a fiatal, sikerorientált játékosok hozzáállását dicséri.

Egyre jobb eredményeket produkál a Dunakanyar-Vác az október elején kinevezett új vezetőedző, Híres Gábor irányításával. A csapat az elmúlt két bajnoki meccsét megnyerte, a Balmazújvárost 1-0-ra, a Szegedet 2-1-re verte, ennek köszönhetően elmozdult a kiesőhelyről, s immár az NB II Keleti-csoportjának 14. helyén áll. A tréner a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, természetesen még nagyon sok munka vár együttesére, hogy a veszélyes zónának még a környékéről is elkerüljön!

– Legutóbbi két mérkőzését megnyerte a Vác! Ez azt jelenti, hogy rátaláltak a helyes útra?

– Mondhatom, hogy igen, hiszen az adatok is ezt mutatják, és bízom benne, hogy valóban így van – vélekedett a Rangadónak nyilatkozó Híres Gábor. – A csapat összeállt, sokat gyakorolnak, becsületesen edzenek a fiúk. Persze, most nem szabad elszállnunk, vannak még komoly és fontos feladataink, akkor tudjuk nyugodtan és elégedetten zárni az évet, ha továbbvisszük ezt a lendületet, és a hátralévő három forduló után elkerülünk a kiesőzóna környékéről.

– A Balmazújváros és a Szeged ellen is Rusvay Gergely szerezte a gólokat. Ő a csapat motorja?

– Igen, ő abszolút kulcsszereplő a rutinjával, és kiemelkedő játéktudásával, játékintelligenciájával. Nem véletlenül ő a csapatkapitány.

– Jól ismerte az együttest, amikor vezetőedzővé nevezték ki. Ez a csapat és az edző számára is szerencsés lehet.

– Pontosan, ezt tudom mondani én is! Mindenképpen előny, hogy két éve itt dolgozom a klubnál, és már minden játékost ismertem, beszélgettem velük, a fiatalokkal megnéztük a mérkőzéseiket, és átbeszéltük az első csapat erényeit, illetve hibáit, tehát képben voltam.

– Mik az erények, és min kell javítani?

– Erény, hogy ez az együttes nem egy kiesőcsapat tudásszintjét üti meccs összességében, nem erre a helyre való tudásban. Sok a fiatal, akik sikerrel éhesek, de a kudarc megviselte őket. Az edzéseken mindent megtesznek a sikerért, és a mérkőzéseken is, remélem, ezt a nézők is látják, és értékelik.

– Vasárnap ahhoz a REAC-hoz látogatnak, amelynek tíz évvel ezelőtt egy szezon erejéig ön volt a vezetőedzője.

– Nagy örömömre szolgált, hogy megmutathattam a tudásomat az NB I/B-ben, de bánatom volt, hogy csak egy szezon erejéig. Nagyon jó kis csapatot csináltam, ott is sok fiatallal dolgozhattam. De hát ez már a múlt, sok szép dologra emlékszem, ami ott történt velem. A héten elemeztük az együttes játékát, és ismét megbizonyosodtunk róla, hogy a REAC jól játszik, otthon biztosan jó ellenfelünk lesz, de mindent megteszünk a sikerért.

– Még három fordulót rendeznek idén, mivel lenne elégedett a téli szünetben, illetve a szezon végén?

– Volt egy nagyon jó edzőm, aki mindig azt mondta: hozzuk ki magunkból a maximumot, és majd meglátjuk, mire lesz elég. Ezt a mondást magamévá tettem.

Miről híres?

Az 53 éves Híres Gábor 1966-ban kezdett futballozni a Vasasban, amelynek felnőtt csapatában 1977-ben mutatkozott be. Az angyalföldiek színeiben kétszáz bajnokin 14 gólt szerzett, két bajnoki bronzérmet és két Magyar Népköztársasági Kupa-aranyat nyert, illetve tagja volt Közép-európai Kupa-győztes együttesnek. 1986-ban az MTK-VM-be igazolt, amelyben 1994-ig 188 bajnokin négy gólt lőtt, egy bajnoki címet, egy ezüstérmet és egy bronzot nyert. A magyar válogatottban négyszer szerepelt.

Amikor 1994-ben abbahagyta a játékot, Popovics Sándor mellett lett pályaedző az MTK-nál, ám a mestert fél év után elküldték, így Híres sem maradhatott. A továbbiakban is edzőként dolgozott, a Szegeddel feljutott az NB III-ba a csapat tulajdonosát ellehetetlenítették, így mindkettejüknek távozni kellett. Gödöllőre kerülte, majd dolgozott az MTK és a Vasas serdülőivel. A REAC-ot benntartotta az NB I/B-ben, pedig sokan mondták, hogy a rákospalotai együttes még az NB III-as szintet sem üti meg. Ezután Kiskunlacháza, Dunakeszi, majd Őrbottyán következett, két évvel ezelőtt pedig Vácra került, ahol utánpótláscsapatok edzője volt.

Korábban sportruházat-forgalmazással foglalkozott, és volt egy kocsmája is. A Futball magazint és futballedzes.com weboldalt szerkeszti, valamint írt egy szakmai könyvet az amatőr csapatoknál dolgozó edzők számára.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.