Visszatekintő a tizenötödik fordulóra

Egy veretlen, egy nyeretlen, egy döntetlenkirály. Nézzük, mit mutatnak a számok az OTP Bank Liga 15. fordulójáról!
 
 

Visszatekintő a tizenötödik fordulóra

Egy veretlen, egy nyeretlen, egy döntetlenkirály. Nézzük, mit mutatnak a számok az OTP Bank Liga 15. fordulójáról!
 
 
 

Visszatekintő a tizenötödik fordulóra

Egy veretlen, egy nyeretlen, egy döntetlenkirály. Nézzük, mit mutatnak a számok az OTP Bank Liga 15. fordulójáról!

Gólok

A 15. fordulóban – az egész bajnokság átlagának megfelelően – 23 gól született, ami picit javított az eddigieken, így körönként 22,06-os gólátlagról számolhatunk be. A mostani forduló gólátlaga 2,88. A Győr, a Kecskemét, a Videoton és a Diósgyőr három-három gólt rúgott, míg a Haladás, a Ferencváros, a Paks és az Újpest gólképtelen maradt. A legtöbb találat Győrben, Kecskeméten és az Illovszky-stadionban volt, öt-öt, míg egyedül az Albert-stadionban nem született gól. A bajnokság rekordere továbbra is a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccsek: nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A Debrecen rúgta a legtöbb gólt (30), a Paks a második (29), őket a KTE és a Honvéd követi (27-27 gól). A legjobb gólkülönbség továbbra is a debrecenieké (+21), az ETO a második (+12). A kapott góloknál nincs változás: a Zalaegerszeg az első (37), a Paks a második (30). A legrosszabb gólarány a zalaiaké: -24.

Mindössze 12 gólt rúgott a Siófok, 13-at pedig a ZTE és az FTC. A gólok táblázatában a Debrecené az egyetlen egyjegyű szám: csak 9 gólt kaptak a hajdúságiak, őket a Vidi követi 12 kapott góllal.

A góllövőlista élén nem voltak eredményesek a fiúk: a kaposvári Perics és a kispesti Danilo 11-11 gólnál jár. A harmadik helyen van Andre Alves és Adamo Coulibaly, ők 9-9 találattal állnak. Böde Dániel és Rajczy Péter a legjobb magyar, hét gólt szereztek.

A legtöbb gólt eddig a paksiak látták, hiszen 29-30 a gólkülönbségük, azaz 59 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 3,93-at jelent. A leggólszegényebb mérkőzéseket a Siófok és a Ferencváros játssza, 28 góllal állnak (12-16 illetve 13-15), ez mindössze 1,87 gól meccsenként.

Az OTP Bank Liga 15. fordulójának első félidejében tíz gól született, míg fordulás után tizenháromszor zördültek meg a hálók.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A tizenötödik forduló kiegyenlített küzdelmet hozott: háromszor nyertek az otthonjátszók, három találkozón született döntetlen, idegenbeli győzelem pedig két helyen. Összesítésben tovább nőtt a hazai pálya fölénye: 120 meccsen 63 hazai győzelem, 35 döntetlen és 22 idegenbeli siker született. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (öt góllal), szombaton öt találkozó volt 15 gól (átlagban 3), míg vasárnap a két meccsen csak három találat született volt (átlagban 1,5). Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

Egy csapata százszázalékos hazai pályán, a Győri ETO. A kisalföldieken kívül három csapat nem kapott még ki otthon: a DVSC (7 győzelem, 1 döntetlen), a Pécs (4 győzelem, 4 döntetlen) és a Kaposvár (1 győzelem, 7 döntetlen). A legtöbb vereséget a Pápa és az FTC gyűjtötte be hazai környezetben (hét meccsből hármat buktak), míg a legtöbb gólt a Paks kapta, tizenötöt. A Debrecen már 23 gólnak örülhetett otthon, a ZTE és a Siófok csak ötnek. Igaz, a Siófok és a Videoton ellenben csak négy-négy gólt kapott.

Idegenben egyedül a DVSC veretlen (négy győzelem, három iksz), öt csapat viszont még nem nyert: Vasas, Siófok, Kaposvár, Újpest, ZTE. A Zalaegerszeg az egyetlen, amelyik még pontot sem szerzett. Az Újpest csak négy gólra volt képes saját pályáján kívül, míg a Honvéd már tizenháromszor rúgott gólt.

Lapok

Kiszakadt a sárga lapos zsák, rekordot döntöttünk. 47 sárga lapot osztottak ki a játékvezetők az OTP Bank Liga 15. fordulójában. Ez mérkőzésenként 5,88-as átlagot jelent. Kétszer villant a piros kártya: az újpesti Mihajlovicsot és a siófoki Melczert állították ki. Előbbi egy, utóbbi két meccsre szóló eltiltást kapott.

Három találkozó is nyolc lapot hozott: a Haladás–Debrecen (4-4), a Győr–Pápa (4-4) és a Vasas–Diósgyőr (4-4) is hemzsegett a sárga kártyáktól. A Ferencváros – Paks (1-2) és a Honvéd–Pécs (0-3) meccsen csak háromszor került elő a sárga lap.

A pécsiek fölénye tovább nőtt: 45 sárga lappal a legtöbbet gyűjtötték, a második a Pápa és a Haladás 40-40 lappal. mellett. A pirosaknál hattal továbbra is a szombathelyiek vezetnek. A Siófok a legsportszerűbb, 27 sárga lappal és egy pirossal, míg a Paksnak és a Debrecennek 26-26 sárgája és két kiállítása van. Két csapatból (Pécs, FTC) még nem volt kiállítás.

Érdekességek, szériák

A Zalaegerszeg tehát továbbra sem tudott nyerni még a bajnokságban, de tizenkét forduló óta nem győzött a Kaposvár, és kilenc kör óta a Siófok sem. Hatmeccses döntetlen-szériában van a Kaposvár.

Ebben a körben egy büntetőt rúghattak a csapatok. Éppen a Pápa kapta ezt a tizenegyest, amelynek ez volt az első a bajnokságban. Értékesítette is! Az FTC és a DVSC ellen nem fújtak be tizenegyest, viszont a Honvéd már nyolcat rúgott.

Tizenegy győzelme van már a Debrecennek és a Győrnek, míg a ZTE az egyetlen csapat, amelyik még nem nyert. A Kaposvár a döntetlenkirály (tíz iksz), míg a Győr csak egyszer osztozkodott meg a pontokon. Veretlen a DVSC, azonban már tíz vereség van a ZTE neve mellett.

Ha az első félidő után lefújnák a mérkőzéseket végérvényesen, akkor a Debrecennek 31 pontja lenne, a Győrnek 26, a Honvédnak 25. A végén a ZTE és a Pápa kullogna (10 illetve 14 pont). Amennyiben csak a második játékrész számítana, ott is a DVSC vezetne (30 pont), a Honvéd, és a Videoton előtt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.