Fontos a főváros közelsége

Pest megye adja a legtöbb csapatot a hazai klubfoci élvonalában.
 
 

Fontos a főváros közelsége

Pest megye adja a legtöbb csapatot a hazai klubfoci élvonalában.
 
 
 

Fontos a főváros közelsége

Pest megye adja a legtöbb csapatot a hazai klubfoci élvonalában.

Mint köztudott, a Rangadó.hu a magyar nagypályás labdarúgás élvonalával, tehát az első- és a másodosztállyal foglalkozik. Legújabb összeállításunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy a 19 magyarországi megye közül melyik képviselteti magát a legtöbb csapattal ebben a két osztályban?

A lista elkészítése nem volt bonyolult, hiszen csak alapfokú földrajztudás szükséges hozzá. A végeredmény némileg talán meglepő, hiszen Pest megye végzett az élen öt csapattal, méghozzá öt másodosztályú csapattal! Érdeklődésünkre Benkő Tamás, a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatója emlékeztetett, hogy ez nem pusztán pillanatnyi „helyzeti előny”, a megyének az utóbbi néhány évtizedben számos NB-s képviselője volt, így korábban – a többi között – a Budakalász, a Dunakeszi, a Kistarcsa, a Fót, a Százhalombatta, az Érd, a Dabas, illetve a Tököl is szerepelt az NB II-ben.

– Azt természetesen nagyon sajnáljuk, hogy hosszú évek óta nincs NB I-es csapata megyénknek, amelynek a Vác volt az egyetlen reprezentánsa az élvonalban – nyilatkozta a Rangadónak Benkő Tamás. – Az NB III-ban is sok együttes szerepel a régióból, ez is azt mutatja, hogy a Pest megyei foci a megyék összevetésében jó színvonalat képvisel. Az ország továbbra is főváros-, illetve Közép-Magyarország centrikus, és a települési önkormányzatok a betelepült iparnak köszönhetően olyan anyagi helyzetben vannak, hogy kellőképpen tudják támogatni a sportágat, s a régióban tevékenykedő tőkeerős vállalkozások közül is többen segítik a labdarúgást, e két nélkülözhetetlen szereplő áldozatvállalásával tehát megvan a megfelelő szponzori háttér.

NB I-es és NB II-es klubok megyei megoszlása
Pest (5): Szigetszentmiklós, Budaörs, Vác, Vecsés, Cegléd
Borsod-Abaúj-Zemplén (3): Diósgyőr, Kazincbarcika, Mezőkövesd
Győr-Moson-Sopron (3): Győr, Sopron, Gyirmót
Veszprém (3): Pápa, Ajka, Veszprém
Fejér (2): Videoton, Dunaújváros Pálhalma (+Videoton-PFLA)
Bács-Kiskun (2): Kecskemét, Baja
Baranya (2): Pécs, Kozármisleny
Békés (2): Orosháza, Békéscsaba
Hajdú-Bihar (2): Debrecen, Balmazújváros
Somogy (2): Siófok, Kaposvár
Csongrád (1): Szeged
Heves (1): Eger
Jász-Nagykun-Szolnok (1): Szolnok
Komárom-Esztergom (1): Tatabánya
Szabolcs-Szatmár-Bereg (1): Nyíregyháza
Tolna (1): Paks
Vas (1): Haladás
Zala (1): Zalaegerszeg
Nógrád (0)

Budapest (7): Vasas, Honvéd, Ferencváros, Újpest, BKV Előre, MTK, REAC

Megjegyzés: összeállításunkban a budapesti klubokkal ezúttal nem foglalkoztunk, azokat csak a rend kedvéért tüntettük fel a lista alján. A körkép elkészítése során az élvonalbeli egyesületek második csapatait nem vettük figyelembe, a Videoton-PFLA csak azért szerepel zárójelben, mert tulajdonképpen esetében egy külön székhellyel és infrastruktúrával rendelkező együttesről van szó.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.