Elhunyt Albert Flórián

A magyar labdarúgás egyetlen aranylabdása, az FTC ikonja 70 esztendősen távozott.
 
 

Elhunyt Albert Flórián

A magyar labdarúgás egyetlen aranylabdása, az FTC ikonja 70 esztendősen távozott.
 
 
 

Elhunyt Albert Flórián

A magyar labdarúgás egyetlen aranylabdása, az FTC ikonja 70 esztendősen távozott.

Életének 71. évében, vasárnap este elhunyt Albert Flórián, a Nemzet Sportolója, az egyetlen magyar labdarúgó, aki megkapta az Aranylabdát. A Ferencváros legendája, akiről a klub stadionját is elnevezték, hetvenötször szerepelt a magyar válogatottban, s 1967-ben lett aranylabdás.

Csütörtökön esett át koszorúérműtéten, amely az FTC pénteki közleménye szerint sikeres volt. Sajtóinformációk szerint éjjel rosszul lett a kórház intenzív osztályán, ahol hosszasan küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni.

Albert Flórián alig 17 évesen játszotta első NB I-es bajnokiját zöld-fehér mezben, két góllal mutatkozott be. Baróti Lajos szövetségi kapitány nem sokkal később meghívta a válogatottba, ahol két gólpasszt adott a premierjén az aktuális világbajnoki ezüstérmes Svédország legyőzése során, 1959 júniusában. Százszoros válogatott is lehetett volna, csakhogy 1969-ben ütközött a dánok kapusával, és súlyos térdsérülést szenvedett.

Legnagyobb sikerét a Ferencvárossal 1965-ben érte el, a csapat megnyerte a Vásárvárosok Kupáját, a döntőben 1-0-ra legyőzve az olasz Juventust. Az FTC-től visszavonulása óta sem szakadt el: különböző beosztásokban szolgálta szeretett klubját, amelynek haláláig a tiszteletbeli elnök volt. Hetvenedik születésnapja alkalmából Ferencváros díszpolgára lett, és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is megkapta.

1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, a nemzeti csapatban harmincegyszer volt eredményes, 1967-ben pedig megkapta az Aranylabdát. Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004 óta a Nemzet Sportolója.

A Császár életműve

Szepesi György, a legendás sportriporter
– Lesújtott a hír, képtelen vagyok magamhoz térni, annyira mellbe vágott – mondta Szepesi az MTI-nek. – Ha valakiről, hát róla tudtam volna a leginkább elképzelni, hogy száz évig fog élni. Szeptemberben lett hetvenéves, és teljesen jól volt, én egészségesnek láttam, eszembe nem jutott volna, hogy rövidesen éppen ő fog elmenni közülünk. Felfoghatatlan, mert semmi előjele nem volt e tragédiának, s a múlt heti operáció után is úgy állt a helyzet, hogy jól van, sikeres műtéten jutott túl...

Mészöly Kálmán, a korábbi csapattárs és ellenfél
– A legjobb barátomat és a legnagyobb ellenfelemet veszítettem el. A Farkas Jancsival is hatalmas cimborák voltak, a lehető legnagyobb király volt – nyilatkozta az MTI-nek a Mészöly, aki a nemzeti csapatban együtt játszott Alberttel két világbajnokságon is, ugyanakkor ádáz csatákat vívtak a Ferencváros–Vasas összecsapásokon. – Teljesen letaglózott a hír, még most sem hiszem el, a műtétje után még azt mondták minden rendben van. Soha semmi baja nem volt, most meg ilyen hirtelen...

Géczi István, a korábbi csapattárs
– Nincs könnyű helyzetben ilyenkor az ember, hiszen olyan ember távozott az élők sorából, akivel évekig együtt futballozott, akivel együtt élte mindennapjait – nyilatkozta a Ferencváros korábbi kapusa. – Nekem ugyanolyan koszorúérműtétem volt korábban, mint Albert Flóriánnak a múlt héten. Szörnyű, de a hatvanas évek Ferencvárosából már nyolcan hunytak el. A Fradi-család tagjaként sohasem felejtem el a magyar labdarúgás egyetlen aranylabdását.

Lipcsei Péter, a Ferencváros korábbi játékosa
– A legnagyobb fradistát veszítettük el – nyilatkozta az MTI-nek Lipcsei, aki összesen 648-szor lépett pályára FTC-mezben, ezzel a klub örökranglistájának vezetője. – Óriási fájdalmat érzek, huszonegy éve ismertem már Flóri bácsit, sajnos soha nem adatott meg nekem, hogy lássam őt játszani. Nap mint nap találkoztunk, bejártam az irodájába, nagyon közel állt hozzám.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.