Visszatekintő a tizenharmadik fordulóra

A Ferencváros nyerte az Újpest elleni rangadót, tizedszer győzött az ETO.
 
 

Visszatekintő a tizenharmadik fordulóra

A Ferencváros nyerte az Újpest elleni rangadót, tizedszer győzött az ETO.
 
 
 

Visszatekintő a tizenharmadik fordulóra

A Ferencváros nyerte az Újpest elleni rangadót, tizedszer győzött az ETO.

Újabb döntetlenjével már nyolc iksznél jár a Kaposvár, továbbra is utolsó a Zalaegerszeg. Nézzük, mit mutatnak a számok az OTP Bank Liga 13. fordulójáról!

Gólok

A 13. fordulóban nagyon kevés, mindössze 15 gól született, ami rontott az eddigi átlagon, így körönként 21,8-as gólátlagról számolhatunk be eddig. A mostani forduló gólátlaga rémesen gyenge: 1,88. A Ferencváros és a Kecskemét három-három gólt rúgott, míg a Videoton, a Pécs, a Vasas, a Debrecen, a Pápa és az Újpest gólképtelen maradt. A legtöbb találat az Albert-stadionban, Kecskeméten és a Bozsik-stadionban volt, három-három, míg Pécsett nem született gól. A bajnokság rekordere továbbra is a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccs: nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A DVSC-TEVA rúgta a legtöbb gólt (28), a Paks és a Honvéd a második-harmadik (25-25 gól). A legjobb gólkülönbség továbbra is a debrecenieké (+20), az ETO a második (+13). A kapott góloknál nincs változás: a ZTE az első (32), a Paks a második (28). A legrosszabb gólkülönbség a zalaiaké (-22).

A Ferencváros három góljával elkerült az utolsó helyről a lőtt gólok kategóriájában. Csak tízet rúgott a Siófok és a ZTE, a másik térfélen a DVSC nyolc kapott találata szerepel.

A góllövőlista élén csak Milan Perics talált be, 11 gólnál jár. Danilo Oliveira és Adamo Coulibaly nem lőttek gólt, ők 10, illetve 9 találattal állnak. Böde Dániel a legjobb magyar, hétnél tart.

A legtöbb gólt eddig a paksiak látták, hiszen 25-28 a gólarányuk, azaz 53 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 4,08-at jelent. A leggólszegényebb mérkőzéseket a Siófok játssza, 21 góllal (10-11), ez mindössze 1,62 gól meccsenként.

Az első félidőben kilenc gól született, míg fordulás mindössze hatszor zördültek meg a hálók.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A tizenharmadik fordulóban ötször nyertek az otthonjátszók, három találkozón született döntetlen. Idegenbeli győzelem – ellentétben az elmúlt két fordulóval – nem volt. Összesítésben tovább nőtt a hazai pálya fölénye: 104 meccsen 56 hazai győzelem, 30 döntetlen és 18 idegenbeli siker született a tizenhárom forduló alatt. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (három góllal), szombaton öt találkozó volt 11 gól (átlagban 2,2), míg vasárnap a két meccsen csak egy találat született volt (átlagban 0,5).

Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

Már csak két százszázalékos és összesen négy, hazai pályán veretlen csapat van még 13 forduló után. A Debrecen és a Győr hazai mérlege hétből hét. A Pécs három győzelem mellett négyszer ikszelt, míg a Kaposvár egyszer nyert és hatszor döntetlenezett. A Debrecen már 22 gólnak örülhetett otthon, a Zalaegerszeg csak négynek. A Vasas és a Siófok csak két-két gólt kapott, a Paks viszont már tizenhármat.

Idegenben egyedül a DVSC veretlen, hat csapat viszont még nem nyert: DVTK, Vasas, Siófok, Kaposvár, Újpest, ZTE. A Zalaegerszeg még pontot sem szerzett. A Videoton csak két gólra volt képes saját pályáján kívül, míg a Honvéd már tizenkétszer rúgott gólt.

Lapok

Visszatértünk az átlagunkhoz, azaz 38 sárga lapot osztottak ki a játékvezetők az OTP Bank Liga 13. fordulójában. Ez mérkőzésenként 4,75-ös átlagot jelent. Egyszer villant a piros kártya: a Vasasból Beliczky kapott ilyen figyelmeztetést és a fegyelmi bizottságtól két meccsre szóló eltiltást.

Két találkozó is hét lapot hozott: a Haladás–Kaposváron (4-3) és a Ferencváros–Újpesten is (3-4) ennyit osztottak ki a játékvezetők. A Fáy utcában csak két kártya került elő, mindkettőt a Vasas kapta: egy-egy sárgát és pirosat.

A Pécsi MFC fölénye tovább nőtt: 40 sárga lappal a legtöbbet gyűjtötték, a második a Honvéd 35 sárga lappal, 33 van a Pápa, a Haladás és az FTC neve mellett. A pirosaknál hattal a vasiak vezetnek. A Debrecen a legsportszerűbb, 18 sárga lappal. Három (Pécs, Siófok, FTC) csapatból még nem volt kiállítás.

Érdekességek, szériák

A Zalaegerszeg tehát továbbra sem tudott nyerni még a bajnokságban, de tíz forduló óta nem győzött a Kaposvár, és hét kör óta a Siófok sem. Legutóbbi nyolc meccsén nem kapott ki – a Debrecenen kívül – a Vasas (három győzelem, öt döntetlen). Négymeccses döntetlen-szériában van a Kaposvár.

Ebben a körben három büntetőt rúghattak a csapatok. Mindet külföldiek rúgták: a Kecskemét és a ZTE nem hibázott, az FTC igen. Nyolc tizenegyest rúghatott már a Honvéd, azonban a Pápa még egyet sem.

Tíz győzelme van már a Debrecennek, míg a Zalaegerszeg az egyetlen csapat, amelyik még nem nyert. A Kaposvár a döntetlenkirály (nyolc iksz), míg a Győr és a Honvéd csak egyszer-egyszer osztozkodott meg a pontokon. Veretlen a DVSC, azonban már tíz vereség van a ZTE neve mellett.

Ha az első félidő után lefújnák a mérkőzéseket végérvényesen, akkor a Debrecennek 25 pontja lenne, a Honvédnak 24, a Győrnek 23. A végén a ZTE és az FTC kullogna (9 illetve 11 pont). Amennyiben csak a második játékrész számítana, ott is a DVSC vezetne (29 pont), a Honvéd, a KTE és a Győr előtt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.